Menjaja makanan pinggiran jalan bukan lagi dianggap ‘low class’ pada zaman ini. Telah ramai
usahawan kecil-kecilan berjaya dengan perniagaan masing-masing walau berniaga secara tidak
glamour di tepian jalan. Tanggapan ini telah dibuktikan melalui petikan buku Menjejaki Jutawan
Senyap karya Dato’ Dr Hj Rusly Abdullah pakar motivasi keusahawanan Malaysia yang juga bermula
di pinggiran jalan. Menurut Dato Rusly ,“Untuk melihat wang itu sangat senang, dimana ada orang di
situ ada wang”, maksudnya di mana orang berkumpul di situ wang berkumpul, di Malaysia sangat
jarang orang yang keluar dari rumah tanpa membawa wang”.
Bermaksud, kalau sudah pasarannya di tepi jalan, produk apa pun pasti akan berjaya. Jika dilihat di
Malaysia, ada beberapa contoh bisnes tepi jalan yang berjaya antaranya Otai Burger di Kuala
Lumpur, Burger 1957, Burger Nice, Burger Steam ‘n’ Grill dan lain-lain.
Namun apa yang ajaibnya ialah di Malaysia terdapat ramai penggemar burger tegar. Bagaikan tidak
logik ada gerai burger kecil-kecilan di pinggir jalan boleh menjual 300 biji burger semalaman.
Malahan jika dibandingkan dengan burger janama antarabangsa, rasa burger di tepi jalan
sebenarnya lebih menepati citarasa masyarakat Malaysia. Dengan menawarkan kualiti produk yang
bagus dan harga yang lebih murah, tentunya burger tepi jalan menjadi pilihan.
Walaubagaimanapun, usahawan burger yang menjadi pilihan ialah usahawan yang menjalankan
perniagaan secara serius. Walaupun sama-sama berniaga di tepi jalan, usahawan yang betul-betul
komited dengan perniagaannya mempunyai pendapatan berlipat kali ganda berbanding usahawan
suka-suka.Usahawan serius biasanya menjalankan perniagaan
secara teratur dan professional.
No comments:
Post a Comment